“Het is belangrijk om je verlies een plek te geven”. Dit wordt vaak gezegd als er iemand overlijdt. Deze uitspraak wordt altijd zo goed bedoeld, mensen willen ook zo graag dat de pijn weggaat en dat je weer verder kunt genieten van het leven. Deze uitspraak is daarnaast in feite ook zo confronterend. Waarom? Er is niemand die kan zeggen waar deze plek is, een plek voor verlies.

Persoonlijk geloof ik niet in het geven van een plek voor verlies. Ik geloof wel in het maken van een plek voor de persoon die is overleden. Door het delen van herinneringen. Door het noemen van de naam van de overledene, door het delen van je verlies. Waar en wanneer je dit maar wilt.

Maar er zijn voldoende mensen die moeite hebben met het verwerken van het verlies. Om die reden is Het Leven Waardig Afsluiten ook in te schakelen voor een rouwgesprek. Een rouwgesprek vindt meestal bij u thuis plaats, maar dit kan uiteraard ook elders gevoerd worden. In het gesprek bieden wij hulp om verder alleen de toekomst aan te kunnen gaan.

Delen geeft ruimte en perspectief.