Wanneer een uitvaart kerkelijk is, bevat deze diverse rituelen zoals een overdenking met samenzang en gebed. Niet kerkelijke uitvaarten verlopen anders. Daarin is ruimte voor andere rituelen. U kunt mij Jenne de Haan zowel voor de invulling van een kerkelijke als een niet kerkelijke uitvaart inschakelen om vorm en inhoud te geven aan de plechtigheid.

Rituelen bieden troost en houvast. Daarvoor heb je soms gewoon een ‘buitenstaander’ nodig. Iemand die inspireert. Iemand die het verdriet van het verlies kan benoemen. Bij de naastbestaanden schieten woorden vaak tekort. Hij zorgt ervoor dat de plechtigheid in goede orde verloopt. Uiteraard rekening houdend met uw wensen.

Door bijvoorbeeld een kaars aan te steken, kunt u een moment van bezinning creëren en de overledene in het licht zetten. Een eenvoudige handeling kan tot een ritueel worden door het met liefde en aandacht uit te voeren. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om briefjes met bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap of een tekening in de kist te stoppen. Er kunnen eventueel ook ballonnen worden opgelaten bij een afscheidsceremonie.

Zoals u kunt lezen is heel veel mogelijk. Wanneer u advies wilt over passende afscheidsrituelen kunt u uiteraard met mij contact opnemen.