Een ritueel begeleider wordt meestal pas ingeschakeld, via de uitvaartonderneming, nadat er iemand overleden is. Maar dit kan uiteraard eerder. Bijvoorbeeld als het duidelijk is dat iemand niet lang meer te leven heeft, door artsen is opgegeven of in een hospice verblijft.

Het vooraf inschakelen van een ritueel begeleider is van grote meerwaarde in situaties waarin u wensen hebt ten aanzien van kerk en geloof, waar kinderen en familie totaal geen feeling meer mee hebben. Een voorgesprek over de uitvaart kan dan uitkomst bieden.

In de dagen kort na het overlijden overheersen vaak de emoties. Het is dan wel zo plezierig om dat vooraf in alle rust te regelen. Laat dan wel de wilsbeschikking zoveel mogelijk in overeenstemming zijn met een wilsbeschikking bij de uitvaartonderneming. Dat is om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Mogelijke onderwerpen: welke herinneringen wilt u hoe vormgeven? Wat wordt de keuze van muziek of misschien bent u een liefhebber van bepaalde teksten die gelezen kunnen worden. Alles is bespreekbaar. Er is ook tijd voor, omdat dan niet de druk aanwezig is dat alles snel moet worden geregeld.

Want, een waardig afscheid helpt u als nabestaande in uw verdere leven. U moet door! En: mensen herinneren zich vaak sterk en lang wat er op de dag van de uitvaart en in de voorbereiding vooraf is gebeurd en wat er wel of niet is gezegd.