Graag wil ik het met u hebben over rituelen. Wat zijn rituelen? Rituelen zijn vanzelfsprekende, veelal symbolische handelingen, die vergezeld gaan van vaste teksten en formuleringen, waarbij iedereen interactief en lichamelijk betrokken is. Het kan betrekking hebben op eenmalige handelingen, maar ook worden herhaald. Een ritueel is geen doel op zichzelf, maar heeft betrekking op een andere werkelijkheid. Met rituelen kunnen belangrijke onderwerpen in gedachten worden gebracht en gehouden.

Rituelen worden vooral gebruikt bij overgangssituaties of kantelmomenten in een mensenleven. De “gebruiken” verschillen per sociale groep. Een bekend ritueel bij het huwelijk is bijvoorbeeld het aanschuiven van een ring op de vinger van de echtgenoot of partner. De trouwring symboliseert onvoorwaardelijke liefde en trouw voor elkaar.

Wanneer iemand overleden is kan er ook worden gekozen voor rituelen. Er kan bijvoorbeeld een kaars worden aangestoken. Of men kan – om zo te helpen accepteren om de oude situatie van het samenzijn los te kunnen laten – een steentje kiezen uit een serie steentjes. Dat steentje houdt iemand stevig vast in de palm van zijn of haar hand.

Aan het gekozen steentje vertel ik wat mij ervan weerhoud de nieuwe situatie te aanvaarden. Daarna leg ik dat steentje in een bak met water dat al vanaf het begin van het ritueel daarvoor klaar staat. Dit is niet zomaar een gebaar, maar heeft al veel mensen geholpen om nieuw perspectief in het leven te krijgen.

Uiteraard kan ik u nog veel meer over dit onderwerp vertellen, maar voor nu sluit ik af met een passend ritueel voor deze periode van het jaar en wens ik u een fijne jaarwisseling